In Nederland gaat de meerderheid van de mensen regelmatig naar de tandarts. Echter blijft er nog steeds een groep volwassenen en kinderen die de tandarts mijden. Het mijden van mondzorg kan ernstige gevolgen hebben voor de mondgezondheid en de algehele gezondheid. Er is de afgelopen jaren meer aandacht gekomen voor het onderwerp 'toegang tot de tandarts'. Maar is die toegang wel voldoende? En waarom gaan bepaalde groepen mensen die zorg nodig hebben niet naar de tandarts? Er zijn meerdere redenen, zoals financiële belemmeringen, angst voor de tandarts, of het ontbreken van een tandarts in de buurt.
Het is essentieel dat gezondheidszorg, waaronder mondzorg, toegankelijk is voor iedereen in Nederland. Helaas blijkt dat mensen met beperkte financiële middelen minder vaak naar de tandarts gaan. Dit geldt ook voor kinderen van ouders met weinig geld, ondanks dat alle zorg voor kinderen tot 18 jaar bij de tandarts vergoed wordt. Ongeveer 500.000 mensen in Nederland maken om financiële redenen geen gebruik van mondzorg.
Om de toegang tot mondzorg te verbeteren heeft de Projectgroep Mondzorg in 2023 enkele opties voorgesteld. Allereerst zouden bepaalde tandartsbehandelingen in het basispakket van de zorgverzekering kunnen worden opgenomen. Daarnaast zou de overheid de vergoeding voor mondzorg kunnen uitbreiden naar jongeren tot 25 jaar en kwetsbare ouderen. Ook zou er een landelijke regeling kunnen komen die bepaalde doelgroepen tegemoetkomt met een vergoeding van bijvoorbeeld 250 euro voor tandartskosten. Verder kan de publieke gezondheidszorg verbeterd worden door de inzet van mondzorgcoaches en schooltandartsen. Gemeentelijke voorzieningen kunnen bijdragen aan het opvangen van tandartskosten voor meer mensen. Daarnaast is het belangrijk om het maatschappelijk vangnet te versterken door het ondersteunen van informele mondzorgnetwerken en noodfondsen.
Een combinatie van deze maatregelen zal naar verwachting het grootste positieve effect hebben. Door verschillende initiatieven te combineren, zoals het uitbreiden van de vergoedingen en het inzetten van mondzorgcoaches, kan de toegang tot mondzorg verbeteren en de mondgezondheid van de bevolking bevorderen. Het is van belang om diverse knoppen tegelijkertijd aan te draaien, zodat een breed publiek bereikt wordt en er een overlap van positieve effecten ontstaat. Door deze gezamenlijke inspanningen kan er een significante verbetering worden bereikt in de toegang tot mondzorg voor iedereen.